....napra nap.....

1943. április 14. szerda / Bablonkay Úr a bádogos

fikció by Simon Zoltán

Az öreg Bablonkayt kétségek gyötörték. Most úgy érezte óriási hiba volt négy és fél pengőt költeni hirdetésre  de végül is így döntöttek az asszonnyal. A maga részéről feleslegesnek tartotta, hogy még  a vasárnapi számban is megjelenjen a hirdetés de az asszony ragaszkodott hozzá. Lutri az egész  gondolta. Sokkal jobban hitt a személyes megrendelésekben, az egyenes üzletekben; kéz a kézbe, szem a szembe.

De a vejéről  már négy hónapja semmi hír és a lányuk is egyre jobban gömbölyödik  jön a  második unoka és az asszony szerint ez már fiú lesz. Látszik a hasa formáján. Aztán itt van a középső Majoros gyerek. A segéd. Amióta elvitték a leventére, már tetőt sem tud vállalni, ahhoz ketten kellenének. Aggodalommal  kellett konstatálnia, hogy  a horganyzott lemezek  is fogyóban vannak. Amióta a Hirschler Ármin leadta az üzletet Baloghéknak nincs jó minőségű horganyzott lemez a boltban csak a kis méretű fekete abból is csak a vékonyabb.0414_aprohirdetes2

A januári Ipartestületi Közlöny mellékletében fedezte fel a két rajzot: a  légó padlástartályt meg a vödröt. A közlöny szerint kurrens áru. Végig gondolta százszor is de nem tudott dűlőre jutni a tekintetben, hogy belevágjon-e vagy sem? Mindég egyedül döntött de most úgy érezte, hogy ez az egész agyon fogja nyomni.

Úgy kalkulált, hogy ha váratlan megrendelésekre félre tesz négy horganyzott táblát akkor a többiből kijön legalább 35 vödör. A fekete lemezekből legkevesebb tíz tartályt tud kikarcolni és a peremező sem kell hozzá. Ha csak a felét elviszik akkor még két hónapig  megélnek és ha szűkösen is de kijön belőle négy fekete lemez amiből ismét dolgozni lehet.

Ahogy a vascsikóra tette a pákát és automatikusan végighúzta a kezét a lemezen fel sem szisszent ahogy a lemez éle felszántotta az ujját. Várt egy pillanatig mielőtt beletörölte volna a kezét a kötényébe. Sötétvörös vére alig ütött el a repedezett száraz bőrében megülő kimoshatatlan fekete óntól. Levette az utolsó vödröt a bakról és kitette az eresz alá a többi huszonhét mellé.

0414_menetrend_egriujsag

info[kukac]simonart.hu
A honlapon közölt cikkek, írások, grafikák a szerzői jog hatálya alá esnek. A tartalmak (képek, szövegek) másolása és közlése a forrás megjelölésével és a honlap tulajdonosának engedélyével lehetséges. Az engedély nélküli újraközlés tilos! A forrásmegjelölés nélküli újraközlés tilos! A honlap tulajdonosa kijelenti, hogy a honlapon közölt írások szerzői jogával rendelkezik, azok saját szellemi termékei, illetve az eredeti szerzők hozzájárultak a közléshez.
Weboldalt szerekesztette: Imaginarium