...napra nap...

1943. október 10. vasárnap - 2019. október 10. csütörtök

IMG_20190321_0005
Anyám és évfolyamtásai 1943 őszén a kecskeméti Nőnevelő intézet udvarán

fikció by Simon Zoltán

Ezt az egész sületlenséget az új zálogosdiról a Felelj vagy suhintok-at Fórizs Gitta kezdte forszírozni amit állítólag egész nyáron át játszottak otthon a strandon Honti Iliékkel meg az újdonsült udvarlójával Szalai Ottóval. Ám végül is ez az egész majdnem olyan volt mint a Mit érdemel az a bűnös nevű társasjáték amivel alkalmanként harsányan nyerítve ütötték agyon az időt a hálóban, csak itt nem kellett zálogot gyűjteni hanem rögvest végre kellett  hajtani a vesztesen az egyetlen kiszabható büntetést a fenekelést. Bár ezt a variációt a többi zálogosdihoz képest  nem tartották olyan változatosnak de a hirtelen játékmesterré avanzsált Gitta lelkesedése teljesen rájukragadt. A hamarjában kiötlött szabályok szerint két csapatra válnak és a társaság egyik felének  - alkalmazkodva a kis kerti kerengő adottságaihoz – a pad előtt térdelve  kell majd a feltett kérdésekre válaszolniuk és mennyiben nem születne meg a helyes felelet jöhet majd a suhintás a bűnös fenekére. Igen ám, de az már nem volt elég világos ki kit és milyen sorrendben fog kérdezni s egyáltalán ki jogosult majd a másik fenekére csapni nem beszélve arról a kardinális kérdésről mekkorát lehet itt ütni. Hosszasan taglalták a suhintás szabályainak az alkalmazását beleértve a pálca hosszát, vastagságát és a lendület mértékét is. „A Malomtónál egyszerűbb volt mi ütöttük a fiúk seggét ők meg a mienket!”- próbált gátat szabni az új játékmester az egyre inkább elszabaduló szabályalkotó vitának. „Sőt az én sejhajom volt a legpirosabb. Szalai mindig olyan nagyot ütött!” toldotta meg a lány kissé belerévedve ebbe az emlékbe. A nem várt információ lyukat ütött a fékevesztett vihorászáson és a nagy, nagy szabályalkotó diskurzus olyan ütemben kezdett el csendesedni miként a lány  arca kezdett el vörösödni. Mind azok akiken egy csipetnyi pajzán borzongás sem futott végig Gitta pirosló fenekének felderengő látványától lassan igyekeztek kihátrálni a játékból. Egyesek, akiket szánalomra intett a vérvörös arc  menteni igyekezvén azt  ami még menthető javasolták, hogy suhintás helyett inkább csak koppintsanak a vétkes fejére egy ágacskával, jelképesen .

Fórizs Gitta is tett még egy bátortalan kísérletet arra, hogy életet leheljen a társaságba azzal, hogy a kérdések körét nyári randevúkra is kiterjessztette de hiába. A Felelj vagy suhintok névre hallgató, új formába álmodott zálogosdi nem került fel a Horthy Miklós nőnevelő intézet hálóiban játszható játékok listájára.

info[kukac]simonart.hu
A honlapon közölt cikkek, írások, grafikák a szerzői jog hatálya alá esnek. A tartalmak (képek, szövegek) másolása és közlése a forrás megjelölésével és a honlap tulajdonosának engedélyével lehetséges. Az engedély nélküli újraközlés tilos! A forrásmegjelölés nélküli újraközlés tilos! A honlap tulajdonosa kijelenti, hogy a honlapon közölt írások szerzői jogával rendelkezik, azok saját szellemi termékei, illetve az eredeti szerzők hozzájárultak a közléshez.
Weboldalt szerekesztette: Imaginarium